Over EDGES

Mijn naam is Michiel Busz. Van huis uit ben ik socioloog en zodoende geïnteresseerd in netwerken en systemen, maar dan van mensen. Sinds 2008 ben ik werkzaam in het middelbaar onderwijs. Hoewel ik dat nog steeds met veel plezier doe, is mijn interesse inmiddels breder en verdiep ik mij al enkele jaren in verduurzaming van huis, tuin en hele leven. 


In 2018 ben ik gestart met een cursus permacultuur bij Maranke Spoor en daar heb ik de Permaculture Design Certificate (PDC) behaald. 


Inmiddels heb ik een tweede PDC gehaald via een online cursus bij de Australische permaculturalist Morag Gamble. Bij haar Permaculture Education Institute volgde ik ook de opleiding tot docent permacultuur.


Zo krijgt permacultuur in mijn eigen leven en tuin steeds meer een plek, nu ook met mijn eigen bedrijfje: EDGES.


Wil je meer weten over EDGES, lees dan verder.

EDGES is het Engelse woord voor randen. De overgang tussen verschillende ecosystemen is vaak een interessante plek. Langs de randen van een vijver leven bijvoorbeeld naast soorten die zich of in water of op land thuis voelen ook andere soorten dan in de vijver en de rest van een tuin. Hetzelfde is te zien bij een bosrand, waar 's avonds de reeën of zwijnen uit de beschutting van het bos tevoorschijn komen.

Maar EDGES staat voor meer dan randen, namelijk...


Eetbare 4-Dimensionale Generatieve Ecologsche Systemen


Eetbaar: Elke tuin kan eten opleveren, ook de stadstuin. In permacultuur gebruikt men meestal een gevarieerde mix van vaste planten. Deze vragen veel minder werk, want ze geven meerdere jaren oogst en zorgen door de variatie voor hun eigen verweer tegen plagen.  

4-Dimensionaal: Een tuin inrichten is meer dan hier en daar een plant neerzetten. Planten worden breder en hoger, al zijn ze klein als je ze koopt. Wat je waar neerzet is dus ook een kwestie van vooruit kijken: Hoe breed en hoog gaat een plant worden. Dit vraagt 4 dimensionaal denken.

Generatief: Een bos groeit op een gevallen bos is een gezegde in de permacultuur. Door te ploegen en graven verstoord men de bodem. In de natuur gebeurt dit niet. In plaats daarvan wordt er voortdurend organisch materiaal verteerd en weer gecreëerd. Deze kringloop moet vaak eerst weer opgestart worden, maar kan dan zichzelf grotendeels onderhouden. Generatief verwijst naar het idee dat er een potentiële groei zit in de natuur. Groei gaat zichzelf door de tijd heen versterken en dat kan ook in de tuin.

Ecologische Systemen: In de wilde natuur ontstaat er altijd een dynamische balans tussen alle aanwezige soorten. Veel problemen, zoals bijvoorbeeld de 'plaag' van eikenprocessierupsen, ontstaan omdat de mens ingrijpt in de wilde natuur. Als er te veel eiken bij elkaar in de buurt staan, dan is een bepaald soort rups een logisch gevolg. Als er goed naar de wilde natuur gekeken wordt kan een eco(logisch)systeem nagebootst worden: Een systeem dat een dynamische balans in zich heeft en voor planten, dieren, bacteriën, schimmels én mensen voedsel kan leveren.