Een Sub Irrigated Planter is een bak waar onderin een waterreservoir is geplaatst. Zoals op de foto te zien is heb ik hier een houten bak met vijverfolie bekleed en daarin enkele oude regenpijpen gelegd. De regenpijpen zijn aan de uiteinden afgesloten en hebben gaten (6 mm boor) in zich geboord, helemaal rondom. De buizen laten dus makkelijk water in en uit, maar zullen de meeste aarde buiten houden.
Het buisje onderaan de foto is de afwatering. Het water komt zodoende nooit hoger te staan dan de bovenkant van de regelpijpen.
Op de tweede foto is helemaal rechts onderaan de buis te zien waarmee het waterreservoir gevuld kan worden. Al het water wordt dus aangevuld van boven, maar 'opgeslagen' onder in de bak. Uiteraard kan je ook op de aarde water geven als de bak gevuld is (wat vooral voor heel jonge plantjes in de bak nodig kan zijn), maar veel planten (tomaat bijvoorbeeld) heeft een voorkeur voor water uit de bodem halen. Vanuit het reservoir wordt water 'omhooggestuwd' door capillaire werking, maar de wortels van planten zullen ook sterker naar beneden groeien om bij het water te komen.
Ik heb de bak tenslotte gebouwd met een schuine rand, zodat daar twee glazen plaatjes geplaatst kunnen worden. De bak is dus ook een kas, waardoor het groeiseizoen voor eenjarigen net wat eerder kan beginnen. Deze foto is trouwens genomen in januari met een beplanting van krulandijvie. Die groeit dus in de winter gewoon door, al is er geen echte vorst geweest. De bak is vooral gebouwd voor tomaten en is geplaatst onder een uitstekend dak op het zuiden. Daardoor blijven de tomatenplanten grotendeels droog (voorkomt schimmel) en staan de tomaten optimaal op de zon. Door de glazen platen kunnen tomatenplantjes al vroeg op hun vaste plek worden uitgezaaid.
Kosten: Minimaal! Al het hout, het glas, de vijverfolie en zelfs de schroeven zijn gerecycled. Ik heb het ontwerp opgebouwd rondom de glasplaten (gevonden). Die zijn het moeilijkst aan te passen in grootte. Het hout komt van een behulpzame buurman. De vijverfolie is het nog goede deel van een oude, lekke vijver van de school waar ik werk. De schroeven zijn grotendeels van onze oude keuken die we zelf gesloopt hebben. De regenpijpen komen uit verschillende containers in Utrecht. De grond is wel nieuw. Om voldoende capillaire werking te krijgen is een luchtige potgrond (ik heb voor een biologisch kokospotgrond-mengsel gekozen). Later zal ik voor voeding compost toevoegen bovenop de twee zakken potgrond. Totale kosten komen op zo'n twee tientjes en natuurlijk aardig wat tijd om alles te verzamelen en samen te stellen.